Een OSVN-lid heeft ons van onderstaande problemen op de hoogte gebracht.

Het bedrijf heeft diverse malen te maken gekregen met buitenlanders, dit betreft meestal Roemenen, die proberen, met KvK papieren en een daarbij correct BTW nummer, geen BTW te betalen. Het blijkt dat ID c.q. paspoort niet correspondeert met deze papieren. Waarschijnlijk proberen ze met de KvK papieren (niet van zichzelf) de BTW niet te betalen. Als er wordt gevraagd naar ID / paspoort, wat moet corresponderen met de KvK gegevens, wordt er van deze personen niets meer vernomen.

Bij twijfel over de eerlijkheid van buitenlandse klanten of opkopers is nakijken, dat KvK gegevens en paspoort(nummer) van de man aan de balie corresponderen, het advies. Accepteer alleen originele paspoorten en geen (vervalste) kopieën. Hiermee voorkomt u dat u straks degene bent die aangesproken wordt op het niet afdragen van BTW.

Een ander probleem dat speelt is dat particulieren hun auto steeds meer financieren via financierings- maatschappijen, maar de verzekering zelf doen. Ze krijgen de schadepenningen van de verzekering en verkopen de restanten aan een OSVN-bedrijf. In dit geval bleek dat er een RTL code op de auto zat, wat wil zeggen dat de berijder niet de eigenaar van de auto is, maar de financieringsmaatschappij. Zij geven de papieren c.q.  codes pas nadat bij hun het geld betaald is. Dus kan de auto ook niet in de bedrijfsvoorraad genomen en doorverkocht worden.

In veel gevallen kan het raadzaam zijn om eerst uit te vinden of een privé auto gefinancierd is of niet. Dus eerst de tenaamstellingscodes controleren. Met de zakelijke kentekencheck op de RDW site kan op het RTL signaal gecheckt worden (echter op privé auto’s zit niet altijd een RTL code). De auto is anders niet in ORB te nemen. Oplossen kost geld of een heleboel gedoe om alsnog de (juiste) codes en het eigendom te verkrijgen.